Artykuły

Paleoklimatologia: drzewa, korale i stalaktyty

W ostatnim artykule z naszego paleoklimatologicznego cyklu zajmiemy się przyrostami rocznymi.

czytaj dalej »

Paleoklimatologia: CO2 - jeśli nie rdzenie lodowe, to co?

Wracamy do naszego cyklu o badaniach historii klimatu - tym razem piszemy o wykorzystaniu szczątków dawnych organizmów i gleb.

czytaj dalej »

Co to właściwie jest anomalia?

Potoczne i naukowe znaczenia terminu „anomalia” istotnie się różnią, co prowadzi czasem do nieporozumień. Postanowiliśmy więc wyjaśnić, czym właściwie jest anomalia oraz dlaczego naukowcy tak często posługują się tym terminem.

czytaj dalej »

Dymy z amerykańskich pożarów nad Polską

Pożary szalejące w Ameryce Północnej skutkują intensywnym napływem dymów nad Europę. Relacja z pomiarów.

czytaj dalej »

Kleszcze, patogeny i klimat

Wpływ zmiany klimatu na kleszcze i prawdopodobieństwo przenoszonych przez nie choród podsumowuje dla Was dr n. med. Marta Hajdul-Marwicz.

czytaj dalej »

Urlop z sinicami

W tegorocznych wiadomościach na temat zakwitów sinic przewija się także temat zmiany klimatu. Wyjaśniamy związek tych zjawisk.

czytaj dalej »

Negacjonista klimatyczny mówcą na konferencji preCOP

Na konferencji poprzedzającej szczyt klimatyczny wystąpi prof. William Happer. Rozprawiamy się z kilkoma jego ulubionymi twierdzeniami.

czytaj dalej »

Coraz silniejsze huragany [i nie jest to drobny efekt]

Liczba cyklonów o maksymalnej prędkości 200 km/h podwoiła się od początku lat 80. XX wieku, a tych o prędkości maksymalnej 250 km/h i większej potroiła. A to nie koniec problemów.

czytaj dalej »

Najnowsze dane z Antarktydy niepokoją - topnienie znacznie przyspieszyło

Z artykułu opublikowanego niedawno w Nature dowiadujemy się, że tempo topnienia na kontynencie antarktycznym rośnie. I to szybko.

czytaj dalej »

Książka „Nauka o klimacie” wkrótce w księgarniach

Od zjawisk atmosferycznych, przez obieg węgla w przyrodzie do płynięcia lodowców - odkryj z nami tajemnice ziemskiego klimatu.

czytaj dalej »

Oceany będą pochłaniały coraz mniej dwutlenku węgla

Globalne ocieplenie  zmniejsza ilość węgla gromadzonego w osadach morskich

czytaj dalej »

Satelitarne obserwacje stężeń, źródeł emisji i miejsc pochłaniania CO2

Czego już dowiedzieliśmy się z satelitarnych pomiarów CO2 i czego dowiemy się w przyszłości.

czytaj dalej »

Naukowcy a politycy: gdy <ostatnia chwila> trwa od dziesięcioleci

Jak mówić do polityków tak, by zrozumieli problem i podjęli działania ograniczające zmianę klimatu?

czytaj dalej »

Globalne ocieplenie, prądy morskie i życie w oceanach

Gwałtowne zmiany klimatu były przyczyną odtleniania oceanów w przeszłości. Czy obecne tempo ocieplania Ziemi może doprowadzić do podobnego zdarzenia?

czytaj dalej »

Komentarz: Co jest grane? Negacjoniści zmiany klimatu fanami geoinżynierii.

Mimo ostrzeżeń naukowców nie biorą na poważnie ani zagrożeń wynikających ze zmiany klimatu ani związanych z geoinżynierią.

czytaj dalej »

Rekordowy kwiecień 2018: 410, 400, 3, 1

Rekordowo wysoka koncentracja CO2 i kolejny z wielu miesięcy z temperaturą powyżej średniej.

czytaj dalej »

Z jakiego świata ta nauka? Polemika z wyjaśnieniami prof. Przybylaka

Nasz ostatni komentarz do wypowiedzi profesora w TVN24BiS nie pozostał bez echa.

czytaj dalej »

Jak i po co mierzymy temperaturę oceanu - pomiary satelitarne

Jak mierzymy temperaturę oceanu z użyciem satelitów i jak weryfikujemy te pomiary.

czytaj dalej »

Jak i po co mierzymy temperaturę oceanu - pomiary bezpośrednie

Specjalnie dla Nauki o klimacie i Centrum Nauki Kopernik o historycznych i nowoczesnych pomiarach temperatury oceanów pisze prof. dr hab. Piotr J. Flatau.

czytaj dalej »

Nauka nie z tego świata - prof. Przybylak w programie Świat

Publikujemy komentarz do wypowiedzi profesora na antenie TVN24 BiS.

AKTUALIZACJA [11.05.2018]: prof. Przybylak przysłał wyjaśnienia, które dołączyliśmy na końcu artykułu i do których odniesiemy się w najbliższym tygodniu.

czytaj dalej »

123415‹ poprzednie

Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień przeglądarki oznacza akceptację polityki cookies.